Een spel uitleggen aan een groep: praatje, plaatje, daadje

Leuk al die spelletjes, maar hoe zorg je ervoor dat jouw groep ze begrijpt? Hoe leg je een spel zo snel en duidelijk mogelijk uit? Daarvoor bestaat een handig handvat: Praatje, plaatje, daadje.

Zet alle spullen eerst klaar en zet iedereen op de goede plek

Voordat je aan de uitleg van een spel gaat beginnen is het belangrijk dat je alles goed voorbereid hebt. Zet alles van te voren klaar en zorg dat je niets meer hoeft op te zoeken tijdens of na de uitleg. Dit klinkt erg voor de hand liggend, maar in de praktijk wordt dit vaak genoeg vergeten. De aandacht van je groep verdwijnt als sneeuw voor de zon als je tijdens de uitleg nog spullen klaar moet zetten of zelfs nog op moet zoeken.

Als je je groep moet verdelen in kleinere groepjes is het handig om dat ook te doen voordat je begint met de uitleg. Vraag de groep zo mogelijk ook meteen om op de goede plek in de ruimte te gaan staan of zitten. Dan kun je na de uitleg meteen van start. Let wel op dat iedereen je nog goed kan zien en verstaan tijdens de uitleg.

Praatje: het uitleggen van het spel

praatje_plaatje_daadjeNu is het tijd voor het praatje: het uitleggen van het spel. Wat is de bedoeling van het spel en wat zijn de belangrijkste spelregels? Wanneer heeft een team gewonnen of wanneer is het spel afgelopen? Houd de uitleg zo kort mogelijk. Bij een wat uitgebreider spel kun je tijdens het verloop van het spel best wat spelregels toevoegen die je in eerste instantie voor je gehouden hebt.

Plaatje: voordoen wat de bedoeling is

Laat de groep na je uitleg zien wat de bedoeling is. Je geeft ze nu een plaatje bij je praatje. Betrek daar eventueel één of meerdere groepsleden bij. Ook dit kun je het best zo kort mogelijk houden. Hierna kun je even rondkijken of er bij iemand vragen zijn ontstaan. Beantwoord deze waar nodig: sommige vragen worden tijdens het spelen vanzelf beantwoord.

Daadje: het spel spelen

Iedereen begrijpt het spel, dus je kunt van start. Houd het spel op gang door goed te kijken naar het verloop. Is het spel te makkelijk? Maak het dan wat moeilijker. Dit kan door een extra spelregel of een nieuw element aan het spel toe te voegen. Te moeilijk? Dan maak je het wat makkelijker.

Benadruk vooral wat er allemaal goed gaat, en wees enthousiast. Je groep gaat dan vanzelf mee in jouw enthousiasme. En last but not least: stop op het hoogtepunt van het spel. Als je pas stopt met een spel als de lol er al af is zal dat gevoel blijven hangen bij je groep. Heel veel succes en plezier!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *